13 Şubat 2013 Çarşamba

Kedilerde davranış sorunları

   Her kedinin davranış sorunları olabilir. Ancak bu sorunları önlemek düzeltmekten kolay bir yoldur. insan yaşamının kolaylıklarını ve rahatlığını yaşayan kediler bu rahatlığın dışında kendi doğasına uygun doğal ve vahşi yaşam gereksinimlerine ihtiyaç duyarlar. Avlanma, kendi yiyeceklerini arama, özellikle kendi boyutlarından küçük memelileri avlamak, kendi alanlarını işaretleme, tırmanma gibi gereksinimleri vardır.
     Doğal ortamlarındaki davranışları ev ortamındada hayata geçirmek isteyebilirler. Bu kediler için sorun teşkil etmiyebilir. Ancak bu sizin için büyük bir sorun olabilir.
Kediler üç boyutlu bir yaşam sürerler. Tırmanırlar, avlanmak için tetikte olurlar, perdelere tırmanırlar, koltukları ve tırnaklarına uygun sert cisimleri tırmalarlar, kendi alanlarını işaretlemek için idrar ve dışkılarını bırakabilirler. Bunlar kediler için normal davranışlardır. İnsanlar bu gibi davranışların yanlış ve kabul edilemez davranışlar olduğunu duşunurler. Bu yanlış düşünceler için basit çözümler vardır.

Eşyalara tırmanmak

Kediler doğaları gereği sürekli tırmanma gereksinimi duyarlar. Kedilerinizin eşyalarınıza tırmanarak kendisine ve eşyalarına zarar gelmesini istemiyorsanız ona tırmanabileceği bir ortam yaratabilirsiniz. Bu davranışlardan  birde cezalar vererek kurtulabilirsiniz. Örneğin kediniz perdenize tırmandığında ona gürültülü çıkararak dikkatini çekebilirsiniz. Bu şekilde kediniz bu davranışının sonucunda istemediği tepkiyle karşılaşır ve bu alışkanlığını bırakabilir.

Mobilyaları tırmalamak

Kediler tırnaklarını törpülemek, alanlarını işaretlemek gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak için  sürekli sert cisimleri tırmalama gereksinimi duyarlar. Dolayısıyle evinizdeki mobilyalar kediler için kaçınılmaz hedeflerdir. bunu engellemek için evinize bir tırmalama tahtası alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder