14 Aralık 2013 Cumartesi

Kedi seçimi

  • Kedinizi seçerken tepkisel olmayın
  • Uygun yeriniz olduğundan emin olun.
  • Seçiminizi sadece bugün için değil yarın içinde yapın.
Kediler kendilerine yeterli olabilirler ama bu bize gereksinimleri olmadığı anlamına gelmez. Tüm kedilerin zihinsel uyaranlar kadar, egzersiz ve aktiviteyede gereksinimi vardır. Çok sayıda kedi evlerinin içinde yaşadığından, kedinizin hem fiziksel hemde duygusal olarak sağlıklı olmasından sorumlusunuz.

Kediler pahalıya mal olur

  Biraz planlama yaparak bir kediye bakmanın masrafını hesaplamak çokta zor değildir. Sürekli yiyecek ve kedi ekipmanı gerekir. Aynı şekilde koruyucu sağlık haracamalarıda gereklidir. Bunlar heryıl veterinere yapılan ziyaretler ve parazit korumasıdır. Tatile gittiğinizde kedinizi bir pansiyona bırakmanızda gerekebilir. buda ayrıca bir maliyet yaratacaktır.
  Acil durumlar için evcil hayvan sigortasıda düşünebilirsiniz ancak ülkemizde henüz hayvan sigortasıyla ilgili bir çalışma yok.
 Her ne yaparsanız yapın kedinin harcamalarının 15 yıl yada daha fazla süreceğini göze almalısınız.

Kediler sağlık sorunlarına yol açabilir

  Allerji gittikçe artan bir sorundur. Bir kedi almadan önce iyice düşünmek gerekir. Kedi alıp sonrada aileden birinin allerjisi olduğu için bırakmak yürek burkucudur.
  Ayrıca kedilerin taşıdığı çeşitli parazitler, bağışıklık sistemi rahatsızlığınız varsa, örneğin HIV pozitifseniz yada kemoterapi görüyorsanızçok tehlikeli olabilir. Kediler ısırabilir ve tırmalayabilir.

Kedilerin yeteri kadar alana ihtiyacı vardır

  Doğru koşullarda yemek, rahatlık ve gübenli bir yaşam alanı karşılığında çoğu kedi bizim yaşam alanımızda yaşar. Kendiliğinden hiçbir sokak kedisi tipik bir ev kadar küçük bir alan seçmez.
  Kedinizin mümkğn olduğunca fazla alanı olmasına dikkat edin. Bu dış dünyaya gübenli bir açılımı sağlamak gibi bir konuda sizin yaratıcılığınızda gerektiri.

Hangi cinsiyet size daha uygun

  Bir kedi seçerken doğal seçimlerinize bakın ancak şunu unutmayın: Her iki cinsiyetinde lehte ve alehte yanları vardır. Kısırlaştırma o cinsin çekici yanlarını yok etmeksizin cinsel sakıncaları yok eder.

Bağzı cinse bağlı tıbbi sorunlar

Habeş kedisi     : Dizkapağı çıkması
Amerikan          : Kalp hastalığı
Shorthair
Birman              : Katarakt
Burmese           :  Ciltte anormal hassasiyet
Devon Rex       :  Spastizm
Himalayan        :  Astım
İran Kedisi        : Böbrek hastalığı
Manx                : Sırt omurgası sorunu
Scottish Fold     : Eklem sertleşmesi
Siyam Kedisi     : Fazla teizlenme
Somali               : Dişeti enfeksiyonu
Sphynx              : Güneş ve soğuk hassaslığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder