15 Aralık 2013 Pazar

Kedilerde Beslenme

  • Kedilerin özel beslenme gereksinimleri vardır
  • Gereksinimler yaşa göre değişebilir.
  • Obezite kedilerde yaygın bir sorundur. 
Kediler zorunlu birer etobur'dur. Bitkisel yağ ve proteini, ihtiyaç duyduğu aminoasitlere ve yağ asitlerine dönüştüremez ve et olmadan yaşayamazlar. Aslında yiyecek enerjidir ve enerji protein yağ ve karbonhidrattan gelir.
  Protein kendisini oluşturan, bedenin uzuvlarının büyümesine ve tamir edilmesine yarayan, aminoasitlere parçalanır.
  Yağ kendini oluşturan temel birimlere, sağlıklı hücreler etkin bir bağışıklık sistemi için zorunlu olan yağ asitlerine parçalanır.
  Lif biçimindeki bazı karbonhidratlar çözünmezken, çözünen karbonhidratlar acil enerji gereksinimi için parçalanarak şekere dönüşürler. Enerji kilo kaloriyle ölçülür ve sıklıkla kalori olarak adlandırılır. Kedinizin büyümesi durduktan sonra hergün alınan kalori miktarının hergün harcanan kalori miktarından çok olmamamsı gerekir.
  Kedilerin kendilerine göre gereksinimleri vardır. Kediler çoğu aminoasitleri yedikleri proteinlerden üretirler. Ancak sadece etten alınan taurine adlı aminoasidi üretemezler. Taurin eksikliği körlüğe ve kalp hastalığına yol açar.
  Kediler göz sağlığı için gerekli A vitaminini üretemezler. Balık yağı ve karaciğer gibi, doğal A vitamini açısından zengin hayvansal besinleri yemeleri gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder